Στη Ρίγα, εκεί όπου η Λιθουανία είχε σχεδόν… δικό της γήπεδο, η Εθνική έδειξε χαρακτήρα, καρδιά και ψυχή, γράφοντας ένα ακόμη κεφάλαιο δόξας: 87-76 και πρόκριση στα ημιτελικά του EuroBasket 2025. Το ταξίδι συνεχίζεται και το όνειρο μεγαλώνει – μπροστά μας τώρα η Τουρκία του Εργκίν Αταμάν, για ένα παιχνίδι που μοιάζει με «τελικό πριν τον τελικό».
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κουβαλούσε το βάρος των φάουλ από νωρίς, μα δεν λύγισε. Όταν πάτησε στο παρκέ, έμοιαζε ασταμάτητος: 29 πόντοι, με αποφασιστικότητα, με πίστη, με βλέμμα που δεν άφηνε περιθώριο αμφιβολίας. Ο Τολιόπουλος ήταν η σπίθα που άναβε φωτιές με κάθε σουτ, ο Κώστας Αντετοκούνμπο έστηνε τείχος κάτω από το καλάθι, ενώ οι έμπειροι Σλούκας και Παπανικολάου στάθηκαν βράχοι, δείχνοντας σε όλους τι σημαίνει να φοράς τη γαλανόλευκη.
Στον πάγκο, ο Σπανούλης – ψύχραιμος, αποφασιστικός, παρών σε κάθε φάση – έδωσε εμπιστοσύνη στους παίκτες του. Η ομάδα του ανταπέδωσε με πάθος και ατσάλινη ενότητα.
Η Ελλάδα δεν κοιτάζει πίσω πια. Έχει ξεπεράσει φοβίες, έχει ξορκίσει σκιές, έχει σηκώσει το βλέμμα. Το Σάββατο, απέναντι στην Τουρκία, δεν θα είναι απλώς ένας ημιτελικός. Θα είναι η μάχη μιας γενιάς, η στιγμή που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί που όλοι ονειρευόμαστε: στον τελικό της Κυριακής.
Η Εθνική είναι εδώ. Και μας κάνει να πιστεύουμε ξανά.