Ο προφανής λόγος για κάθε προπονητή που χάνει τη δουλειά του είναι τα άσχημα αποτελέσματα. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά με τον Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι, παρά την άριστη σχέση που είχε και εξακολουθεί να έχει με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τη μεγάλη αγάπη που δείχνει ο κόσμος των «μπλε» προς το πρόσωπό του. Πριν την ιστορία μας, δείτε εδώ γιατί αξίζει το στοίχημα από το κινητό στη Stoiximan
Business is business λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, του Λάμπαρντ, δεν χωράνε συναισθηματισμοί.
Ωστόσο, το ερώτημα που εμφανίζεται στο προσκήνιο ταλαιπωρεί τους ανθρώπους που λατρεύουν το ποδόσφαιρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ο Λάμπαρντ ακόμη ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που απέτυχε ως προπονητής; Ή ο ίδιος θα αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι ικανός για μεγάλες επιτυχίες έξω από τις τέσσερις γραμμές, ως τεχνικός ηγέτης κάποιας μεγάλης ομάδας;
Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι βιάστηκε να πάει στην Τσέλσι. Ίσως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για το «αγροτικό» του πριν αναλάβει την ομάδα στην οποία μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι αριθμοί
Πριν αναλάβει ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος ξεκίνησε με ισοπαλία κόντρα στη Γουλβς στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Λάμπαρντ έκανε μια σειρά από ήττες και κακές εμφανίσεις από τις 12 Δεκεμβρίου (1-0 από την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ») μέχρι τις 19 Ιανουαρίου (2-0 από τη Λέστερ στο «Κινγκ Πάουερ Στέιντιουμ»). Είχαν μεσολαβήσει ενδιάμεσα οι ήττες από Γουλβς (2-1) και Άρσεναλ (3-1) εκτός, από Μάντσεστερ Σίτι εντός (1-3) και μια ισοπαλία (1-1) με την Άστον Βίλα πάλι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Σε ένα μήνα χάθηκαν 17 βαθμοί! Η Τσέλσι βρέθηκε 7η και αντί να κυνηγάει το κρυφό όνειρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, τρέχει να προλάβει την τετράδα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν προσθέσουμε ότι ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε 220 εκατ. λίρες για μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι και οι πιο ακριβοί εξ αυτών, ο Χάβερτς με τον Βέρνερ, έχουν πετύχει συνολικά 5 γκολ μέχρι τώρα, κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη. Και το εύκολο θύμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο προπονητής.
Η ουσία
Από την άλλη όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Ο Λάμπαρντ ξεκίνησε να φτιάχνει μια ομάδα από το μηδέν και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να αναδεικνύει νέους ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες, με σκοπό να γίνουν πρωταγωνιστές τα επόμενα χρόνια. Και δεν ήταν ούτε ένας, ούτε δύο. Τάμι Έιμπραχαμ (29 γκολ με τον Λάμπαρντ στον πάγκο), Μέισον Μάουντ (αγαπημένο του παιδί), Ρις Τζέιμς (έγινε ο βασικός δεξιός μπακ αντί του αρχηγού μέχρι πρότινος Αθπιλικουέτα), Φικάγιο Τομόρι, Κάλουμ Χάντσον – Οντόι και Μπίλι Γκίλμουρ έγιναν άμεσα σημαντικοί για την πρώτη ομάδα. Οι τέσσερις πρώτοι μάλιστα κλήθηκαν και στην εθνική Αγγλίας.
Στο ερώτημα αν υπήρχε υπομονή στην ομάδα, η απάντηση είναι «όχι». Γι’ αυτό ήρθε ο Τόμας Τούχελ, αφενός για να μιλήσει στη γλώσσα των Χάβερτς και Βέρνερ αφετέρου για να φέρει άμεσα αποτελέσματα και να μην είναι τόσο αντιδραστικός όσο ήταν ο Λάμπαρντ με τους προϊσταμένους του.
Οι άλλοι λόγοι
Εκτός από όσα προαναφέραμε και ήταν οι βασικοί λόγοι της απόλυσης, υπήρξαν και κάποιοι ιδιαίτερα σημαντικοί αλλά όχι και τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό, σύμφωνα με κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ποιοι ήταν αυτοί;
Η σχέση του Λάμπαρντ με την τεχνικό διευθυντή Μαρίνα Γκρανόσκαγια δεν ήταν καθόλου καλή τον τελευταίο καιρό. Άνθρωπος του Αμπράμοβιτς εκείνη, δεν φάνηκε να σηκώνει μύγα στο σπαθί της όσες φορές χρειάστηκε να κοντραριστεί μαζί του. Επίσης, κάποιοι παίκτες παραπονέθηκαν για έλλειψη τακτικής, γεγονός που κόστισε στην ομάδα, κάτι που οι ίδιοι ήθελαν να πουν από καιρό αλλά φοβόντουσαν να εκφραστούν. Όλα άρχισαν να ξετυλίγονται μετά τα μαζεμένα άσχημα αποτελέσματα, με τον Λάμπαρντ να φεύγει τελικά πληγωμένος, διότι πήρε μια ομάδα που δεν είχε δικαίωμα να κάνει μεταγραφές και την παρέδωσε έτοιμη στον Τούχελ.
Ισως γι’ αυτό και ο Αμπράμοβιτς, που δεν το συνηθίζει, προέβη στην εξής δήλωση: «Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, κυρίως επειδή έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση με τον Φρανκ και τρέφω απόλυτο σεβασμό γι’ αυτόν. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ακεραιότητα και υψηλή εργασιακή ηθική. Ωστόσο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να αλλάξουμε προπονητή. Εκ μέρους όλων θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη δουλειά που έκανε και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο μέλλον. Θα είναι πάντα καλοδεχούμενος στο “Στάμφορντ Μπριτζ”».